Activitatea de mentenanta va trebui sa raspunda atat reglementarilor legale in vigoare, practicilor moderne, cat si recomandarilor Comisiei Europene, in ceea ce priveste activitatea de mentenanta, implicatiile si influenta pe care le poate avea in ceea ce priveste protectia vietii si sanatatii oamenilor, protectia mediului si, nu in ultimul rand, economia de energie.

Cerintele Directivei EU 2002/91 referitoare la mentenanta sistemelor HVAC si IAQ (Internal Air Quality) sunt specificate in legislatia fiecarei tari member CE. Din acest punct de vedere Planul de mentenanta preventiva vor trebui sa specifice:

  • auditurile energetice periodice;
  • auditurile IAQ periodice;
  • auditurile privind performanta Echipamentelor si Centralelor termice;
  • evaluarea performantei echipamentelor de climatizare pentru a detecta necesitatea inlocuirii acestora;


Tinand cont de directivele privind protectia mediului, economia de energie (la care Romania a aderat in ultimi ani si pe care le-a preluat in legislatie), precum si nivelul tehnologic performant actual, rezulta ca activitatea de mentenanta devine o activitate multidisciplinara si presupune o instruire speciala a personalului tehnic (autorizari ISCIR, certificari ale managementului, personalului privind profesiile, sistemele, controlul calitatii aerului etc).

Performanta energetica a cladirilor si a componentelor acestora este dependenta intr-o mare masura de intretinerea periodica planificata si continua, care directioneaza atat Beneficiarul cat si Contractorul de mentenanta spre elaborarea unui plan de intretinere exact, bine structurat, care sa includa si indicatori de performanta.

In ciuda cerintelor continue de diminuare a costurilor operationale, managerii trebuie sa se asigure ca instalatiile sunt construite si intretinute eficient, fara a compromite sanatatea si siguranta oamenilor, continuitatea afacerii si protectia mediului.

Activitatea de mentenanta include multe activitati care au reglementari si norme legale specifice si pentru care sunt obligatorii autorizatii, inspectii periodice, audituri si teste de verificare (ex: autorizatie incendiu, inspectii pentru detectarea si prevenirea incendiilor, inspectii si teste ale vaselor sub presiune, inspectii ale tancurilor si containerelor de combustibil, lifturi, inspectii ale transformatoarelor de putere, analize si certificari ale calitatii aerului din interiorul cladirilor, autorizatii sanitare etc).

Managementul tehnic al cladirilor se confrunta cu un numar mare de norme si reglementari (norme in constructii, materiale, combustibil, gaze si alte siteme fluide, protectia la foc, lifturi, scari, niveluri de zgomot si, de putin timp, calitatea aerului si rationalizarea energiei), de care activitatea de mentenanta este obligata sa tina cont.

Performanta energetica a cladirilor, asa cum este definida de Directiva 2002/92/CE din 16 decembrie 2011, presupune cantitatea de energie efectiv consumata sau estimata pentru a face fata necesitatilor legate de utilizarea standard a cladirii, care presupune, intre altele, incalzirea, apa calda, sistemul de racire, ventilatia si iluminatul.

Aceasta Directiva stabileste ca fiecare stat membru UE trebuie sa implementeze un sistem de certificare a eficientei energiei care impune reglementari specifice, in ceea ce priveste managementul mentenantei, cladirilor peste o anumita marime.

Scopul final este rationalizarea consumului de energie si, totodata, reducerea emisiilor si protejarea mediului, in acelasi timp asigurand comfortul si sanatatea oamenilor care ocupa cladirile. Astfel, se poate face o reducere a cheltuilelor cu energia si, in acelasi timp, protectia mediului, protejarea sanatatii si securitatii oamenilor, respectarea reglementarilor in vigoare.